Na znanje – SVIMA

PREDSJEDNIKU VLADE ANDREJU PLENKOVIĆU

MINISTARSTVU ZA DEMOGRAFIJU,OBITELJ, MLADE I SOCIJALNU POLITIKU

MINISTRICI VESNI BEDEKOVIĆ

Predmet: status roditelja njegovatelja i njegovatelja

Višegodišnje nezadovoljstvo zbog sve većeg broja problema koji uz sebe vežu ostvarivanje prava na status roditelja njegovatelja/njegovatelja rezultiralo je našim opravdanim zahtjevima za redefiniranjem ovog prava koje smo uputili Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na prosvjedu održanom  4. listopada 2019.

Budući da do sada nismo vidjeli volju i namjeru Ministarstva da krene u ozbiljne promjene i rješavanje naših problema, obavještavamo vas kako će se sljedeći prosvjed održati 4. prosinca 2019. ispred Ministarstva s jednakim zahtjevima koje dostavljamo u prilogu.(status_listopad_2019)

Također, ovim putem želimo izraziti i duboko razočaranje prvenstveno radom „našeg“ Ministarstva jer smo svjedoci kako druga ministarstva ipak ulažu kolike-tolike napore da uspostave dijalog sa skupinama koje su u području njihovog djelovanja i rada, a s ciljem iznalaženja najboljih rješenja za njihove izazove. Naime, kod nas to nije slučaj, čak štoviše, od Ministarstva nismo dobili niti odgovor na pitanje tko i na koji način radi na izradi novoga Zakona o socijalnoj skrbi obzirom da se radna skupina nije sastala već godinu dana niti je dobila ikakve informacije vezane za novi zakon. Želimo istaknuti da smo ulagali puno nade u taj novi Zakon. Naime, danas je sasvim jasno da je osim redefiniranja postojećih zakona prijeko potrebno napraviti reorganizaciju rada u samom Ministarstvu, a na način da se zamjene oni ljudi koji ne znaju/ne mogu/ ne žele raditi posao za koji su plaćeni. U prilog tome govori i činjenica da Ministarstvo nije godinama uspjelo provesti značajnije mjere koje bi olakšale živote prvenstveno djeci s teškoćama u razvoju, osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima.

U nastavku bismo željeli istaknuti nekoliko činjenica kako bismo vam približili naše zahtjeve, a na koje trenutno gledate samo kroz prizmu novca, ali ne i na način da sadašnja zakonska rješenja zadiru u temeljna prava čovjeka.

Zamislite poštovani Premijeru i poštovana Ministrice da vam Zakon ne dozvoljava da sami ne smijete odabrati  u slučaju teškog invaliditeta tko će vam promijeniti pelenu ili vas okupati. U slučaju ako nitko od navedenih u zakonu ne može biti pružatelj njege, jedini izbor koji vam preostaje je da ste smješteni u instituciju. U tom slučaju država plaća instituciji za vaš smještaj minimalno 15 000 kuna mjesečno.

Nadalje, pokušajte zamisliti da vi i vaša obitelj morate živjeti od socijalne naknade koja iznosi 2500,00 kuna, i da se ta ista naknada nije povećala zadnjih 10 godina. Svi vrlo dobro znamo da su troškovi života za to vrijeme porasli za čak 60%. Također, vezano za iznos naknade za status roditelja njegovatelja i njegovatelja važno je napomenuti da nitko od te naknade ne može živjeti, pokriti osnovne životne troškove, a suludo bi bilo i pomisliti da bi netko drugi taj posao radio za taj iznos. Znači, ako biste željeli imati izbor tko će vam promijeniti  pelenu u slučaju teškog invaliditeta, ne biste ga zapravo niti  imali – zbog visine naknade.

Poštovani Premijeru, vi imate izrazito velika primanja i vjerojatno da ste u našoj situaciji platili biste nekoga tko bi brinuo o vašem djetetu 24 sata dnevno. Samim time sigurno se ne biste odrekli svoje političke karijere. Nažalost, mnogi naši roditelji bez obzira i na visoki stupanj obrazovanja bili su prisiljeni odreći se svojih karijera kako bi brinuli o svom djetetu s teškoćama, nisu imali izbora. Činjenica jest da su mogli dati izniman doprinos državi i društvu ,a zbog izostanka pomoći i podrške za državu su oni danas socijalni slučajevi. Socijalni slučajevi koji rade 24 sata dnevno ,7 dana u tjednu, 365 dana u godini, dok su prava na bolovanje i godišnji samo mrtva slova u Zakonu.

Vjerujemo da smo vas konačno potaknuli na razmišljanje o najugroženijoj skupini našega društva u ovih tek nekoliko točaka.  Vjerujte, mogli bismo pisati jako puno.

Stoga vas pozivamo  da u proračunu Republike Hrvatske za 2020.godinu planirate sredstva za uređivanje stavki koje se odnose za pravo na status roditelja njegovatelja i njegovatelja, obzirom da znamo kako prostora u proračunu ima te isti još nije donesen.

Na kraju, želimo napomenuti da pitanje statusa roditelja njegovatelja / njegovatelja nije jedina točka na koju ukazujemo već dugi niz godina te da je vrijeme da se sa retorike prijeđe na konkretna djela. 

Udruga Sjena

Related Post

PodrškaPodrška

Kako je pitanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih suradnika ove godine kulminiralo u jednu negativnu sliku inkluzivnog školovanja i jednog od oblika razumne prilagodbe

Otvoreno pismoOtvoreno pismo

Poštovane potencijalne kandidatkinje i kandidati za funkciju predsjednika/ce Republike Hrvatske! u svojstvu roditelja njegovatelja i njegovatelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba sa invaliditetom

Skip to content