Na znanje – SVIMA

PREDSJEDNIKU VLADE ANDREJU PLENKOVIĆU

MINISTARSTVU ZA DEMOGRAFIJU,OBITELJ, MLADE I SOCIJALNU POLITIKU

MINISTRICI VESNI BEDEKOVIĆ

Predmet: status roditelja njegovatelja i njegovatelja

Višegodišnje nezadovoljstvo zbog sve većeg broja problema koji uz sebe vežu ostvarivanje prava na status roditelja njegovatelja/njegovatelja rezultiralo je našim opravdanim zahtjevima za redefiniranjem ovog prava koje smo uputili Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na prosvjedu održanom  4. listopada 2019.

Budući da do sada nismo vidjeli volju i namjeru Ministarstva da krene u ozbiljne promjene i rješavanje naših problema, obavještavamo vas kako će se sljedeći prosvjed održati 4. prosinca 2019. ispred Ministarstva s jednakim zahtjevima koje dostavljamo u prilogu.(status_listopad_2019)

Također, ovim putem želimo izraziti i duboko razočaranje prvenstveno radom „našeg“ Ministarstva jer smo svjedoci kako druga ministarstva ipak ulažu kolike-tolike napore da uspostave dijalog sa skupinama koje su u području njihovog djelovanja i rada, a s ciljem iznalaženja najboljih rješenja za njihove izazove. Naime, kod nas to nije slučaj, čak štoviše, od Ministarstva nismo dobili niti odgovor na pitanje tko i na koji način radi na izradi novoga Zakona o socijalnoj skrbi obzirom da se radna skupina nije sastala već godinu dana niti je dobila ikakve informacije vezane za novi zakon. Želimo istaknuti da smo ulagali puno nade u taj novi Zakon. Naime, danas je sasvim jasno da je osim redefiniranja postojećih zakona prijeko potrebno napraviti reorganizaciju rada u samom Ministarstvu, a na način da se zamjene oni ljudi koji ne znaju/ne mogu/ ne žele raditi posao za koji su plaćeni. U prilog tome govori i činjenica da Ministarstvo nije godinama uspjelo provesti značajnije mjere koje bi olakšale živote prvenstveno djeci s teškoćama u razvoju, osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima.

U nastavku bismo željeli istaknuti nekoliko činjenica kako bismo vam približili naše zahtjeve, a na koje trenutno gledate samo kroz prizmu novca, ali ne i na način da sadašnja zakonska rješenja zadiru u temeljna prava čovjeka.

Zamislite poštovani Premijeru i poštovana Ministrice da vam Zakon ne dozvoljava da sami ne smijete odabrati  u slučaju teškog invaliditeta tko će vam promijeniti pelenu ili vas okupati. U slučaju ako nitko od navedenih u zakonu ne može biti pružatelj njege, jedini izbor koji vam preostaje je da ste smješteni u instituciju. U tom slučaju država plaća instituciji za vaš smještaj minimalno 15 000 kuna mjesečno.

Nadalje, pokušajte zamisliti da vi i vaša obitelj morate živjeti od socijalne naknade koja iznosi 2500,00 kuna, i da se ta ista naknada nije povećala zadnjih 10 godina. Svi vrlo dobro znamo da su troškovi života za to vrijeme porasli za čak 60%. Također, vezano za iznos naknade za status roditelja njegovatelja i njegovatelja važno je napomenuti da nitko od te naknade ne može živjeti, pokriti osnovne životne troškove, a suludo bi bilo i pomisliti da bi netko drugi taj posao radio za taj iznos. Znači, ako biste željeli imati izbor tko će vam promijeniti  pelenu u slučaju teškog invaliditeta, ne biste ga zapravo niti  imali – zbog visine naknade.

Poštovani Premijeru, vi imate izrazito velika primanja i vjerojatno da ste u našoj situaciji platili biste nekoga tko bi brinuo o vašem djetetu 24 sata dnevno. Samim time sigurno se ne biste odrekli svoje političke karijere. Nažalost, mnogi naši roditelji bez obzira i na visoki stupanj obrazovanja bili su prisiljeni odreći se svojih karijera kako bi brinuli o svom djetetu s teškoćama, nisu imali izbora. Činjenica jest da su mogli dati izniman doprinos državi i društvu ,a zbog izostanka pomoći i podrške za državu su oni danas socijalni slučajevi. Socijalni slučajevi koji rade 24 sata dnevno ,7 dana u tjednu, 365 dana u godini, dok su prava na bolovanje i godišnji samo mrtva slova u Zakonu.

Vjerujemo da smo vas konačno potaknuli na razmišljanje o najugroženijoj skupini našega društva u ovih tek nekoliko točaka.  Vjerujte, mogli bismo pisati jako puno.

Stoga vas pozivamo  da u proračunu Republike Hrvatske za 2020.godinu planirate sredstva za uređivanje stavki koje se odnose za pravo na status roditelja njegovatelja i njegovatelja, obzirom da znamo kako prostora u proračunu ima te isti još nije donesen.

Na kraju, želimo napomenuti da pitanje statusa roditelja njegovatelja / njegovatelja nije jedina točka na koju ukazujemo već dugi niz godina te da je vrijeme da se sa retorike prijeđe na konkretna djela. 

Udruga Sjena

Related Post

Skip to content